Pledoarie pentru Pedagogie

Secția de Ghidare, Consiliere în Carieră și Educație Artistică în colaborare cu facultățile universității au susținut campania propusă de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu genericul “Pledoarie pentru Pedagogie”
Cu siguranță, decizia tinerilor de a deveni profesori pornește dintr-o pasiune, din admirația față de un anumit model de pedagog, de un dascăl pe care l-au avut în față, de prezența căruia s-au bucurat zi de zi, un dascăl care le-a influențat în mod favorabil formarea, evoluția.
De la adopta un anumit model de personalitate până la a deveni un model pentru altcineva e un drum lung. A deveni profesor presupune o investiție substanțială în propria formare intelectuală și spirituală, o investiție continuă, pe tot parcursul vieții. De aceea, putem afirma cu certitudine că a fi pedagog nu e o simplă profesie, ci un stil de viață, un mod de a fi.
Fundamentul profesiei se depune în cadrul studiilor universitare, la facultate, însă performanța se atinge doar prin experiență. Cine își propune să devină pedagog face un pas care îi va schimba radical viața. Pentru că un profesor adevărat este un mediator al valorilor, un explorator al frumuseții lumii, un promotor al adevărurilor. Iar aceste aspecte garantează calitatea propriei existențe, dar și a celor din anturaj: a discipolilor.
Un profesor adevărat rămâne profesor și înafara sălii de clasă, este profesor nu doar pentru elevi, cu și pentru părinți, pentru comunitate. Oricine are ceva de învățat de la el, de la modul lui de a fi.
Iată de ce, pentru tinerii care își doresc să simtă cum crește valoarea personalității lor de la an la an, calea care le garantează o ascensiune intelectuală și spirituală, este cea a pedagogiei.

De asemenea, ai putea dori...